Landelijke tuin

Landelijke tuin; Op vakantie in eigen land en tuin

Wanneer u een landelijke tuin betreedt, zult u meteen een gevoel van vrijheid ervaren. Deze tuinen bieden voldoende ruimte voor groene pracht en talrijke zitplekjes. Het voelt haast als vakantie in uw eigen achtertuin, zelfs als deze wat kleiner is. Op eenvoudige wijze kunt u toch die landelijke sfeer creëren waar u naar verlangt. Hieronder vindt u inspiratie en voorbeelden van landelijke tuinen en kunt u handige tips & trucs vinden om zelf zo’n prachtige plek te creëren.

Wat zijn de kenmerken van een landelijke tuin:

  1. Natuurlijke materialen: Gebruik van hout, natuursteen en riet voor meubels, schuttingen en decoraties.
  2. Bloemenpracht: Overvloed aan kleurrijke bloemen en wilde bloemen die een informele, weelderige sfeer creëren.
  3. Organische vormen: Kronkelige paden, natuurlijke vormen en onregelmatige borders, in plaats van strakke lijnen.
  4. Waterpartijen: Kleine vijvers of natuurlijke zwembaden die passen bij het landelijke karakter.
  5. Wildlife-vriendelijk: Aandacht voor insecten, vogels en andere dieren met bijvoorbeeld insectenhotels en vogelhuisjes.
  6. Rustieke meubels en accessoires: Robuuste en comfortabele tuinmeubelen zoals houten bankjes, picknicktafels en rustieke accessoires zoals lantaarns.
  7. Functionele ruimtes: Verschillende functionele zones zoals eetgedeeltes, ontspanningsplekken en tuinieren, vaak gescheiden door natuurlijke elementen zoals hagen of pergola’s.

Landelijk vertoeven; hieronder vindt u tips voor het inrichten van een landelijke tuin

  1. Benut de mogelijkheden van verschillende vormen en patronen voor uw bestrating
    In een landelijke tuin wordt gespeeld met stenen op een creatieve manier. Denk bijvoorbeeld aan muurtjes of tegels die op verschillende manieren zijn neergelegd. In zo’n tuin ziet u vaak rechte paden, afgewisseld met ronde terrasjes of zitplekjes. Deze gevarieerde vormen dragen bij aan het elegante karakter van een landelijke tuin. Voor de bestrating worden vaak klei gebakken stenen of oude klinkertjes gebruikt. De stenen hebben meestal effen kleuren, maar worden wel in verschillende kleuren afgewisseld om mooie patronen te creëren.

  2. Laat groene planten en de natuur tot hun recht komen
    In een landelijke tuin worden niet alleen groene planten gewaardeerd, maar ook het leven dat erin voorkomt. In plaats van strak gesnoeide bomen, ziet u hier planten en grassen die naadloos in elkaar overvloeien. Om de natuurlijke groei toch een beetje te sturen, is het belangrijk om goed na te denken over de indeling van uw beplanting. Zo kunt u ontdekken welke planten elkaar versterken en welke juist niet. Vaste planten zijn zeer geschikt voor een landelijke tuin omdat ze jaarlijks terugkeren en daardoor bijdragen aan de natuurlijke uitstraling van de beplanting en de tuin.
    In een landelijke tuin vindt u veel klimplanten (zoals rozen of clematis), bomen (fruitbomen, wilgen, knotwilgen of tamme kastanjes) en verschillende struiken (zoals vlinderstruiken, seringen en rododendrons). De begroeiing in een landelijke tuin draagt bij aan het groene karakter maar creëert ook verschillende hoeken, doorkijkjes en plekjes die typerend zijn voor deze tuinstijl.

    Voor een kleine tuin kunt u houten bakken of aardewerken potten met planten of bloemen plaatsen en kiezen voor klimplanten en hangplanten.

  3. Voeg een waterelement toe aan uw tuin
    Een landelijke tuin kan niet zonder water. Een vijver is vaak te vinden in zo’n tuin. De vijver heeft meestal een speelse vorm en sluit niet strak aan op de omliggende grond. Om deze sfeer te versterken, kunt u bijvoorbeeld stenen op een creatieve manier rondom de vijver leggen. Het leuke van een vijver is dat het veel leven aantrekt, zoals kikkers, waterkevers, libellen en slakken. Dit draagt bij aan de biodiversiteit en is perfect voor het vieren van de natuur in een landelijke tuin.

  4. Creëer meerdere zitplekjes met sfeer
    Een landelijke tuin kenmerkt zich door diverse hoekjes en zitplekjes. Denk bijvoorbeeld aan een plekje onder een pergola met tafeltje en stoeltjes, of een terrasje met meerdere plantenbakken waarbij een bankje staat. Deze plekken ademen de natuurlijke sfeer en nodigen uit om even te ontspannen.
    Als u meubels plaatst, kies dan voor houten of metalen meubels. Overweeg ook materialen die er verweerd uitzien, zoals sloophout of meubeltjes met roestplekken.

    Voor wie een ruime tuin heeft, is het ideaal om een overkapping met buitenkeuken te plaatsen. In een landelijke tuin is deze overkapping idealiter niet direct aan het huis bevestigd, maar op een plek elders in de tuin waar u kunt genieten van een compleet andere sfeer.

  5. Maak gebruik van decoratieve elementen
    Houdt u van decoratie in de tuin? Dan is een landelijke tuin iets voor u! In zo’n tuin worden veel decoratieve en functionele elementen toegepast, zoals vuurkorven, vogelhuisjes, barbecues en lantaarns als verlichting. Een landelijke tuin kan niet zonder aardewerken potten en gietijzeren emmers vol met hortensia’s en andere bloemen. Om meer diepte te creëren kunt u bijvoorbeeld potten op gestapelde stenen plaatsen. Het toevoegen van decoratieve elementen biedt ook vele mogelijkheden voor kleinere tuinen!

Meer weten wat er mogelijk is met het inrichten van een landelijke tuin? Vul dan uw gegevens in en we nemen contact met u op.

Neem contact met ons op!

Menu